La llotja i el peix de Blanes

El moll de Blanes és el primer port pesquer en nombre de captures de les comarques de Girona. Cada any, s’hi pesquen més d’1 milió i mig de quilos de peix de més de 100 espècies diferents.

Entre les més conegudes hi ha la gamba vermella, la llagosta, l’escamarlà, la sardina, el sonso, el seitó, la maire, la molla, el lluç o el rap, però també hi trobem peixos com el bis, el sorell, la bastina, el peix espasa, el peix agulla, la tonyina, el bonítol, el cap-roig, el roger, la canana, la llampuga, la xinxa o el tallahams.

Si vols conèixer més sobre el port de Blanes i la seva importància en l’entramat econòmic i social del municipi, no et perdis el documental Blanes, vides arran de mar.

Les espècies més populars

Gamba

(Aristeus antennatus i Parapenaeus longirostris)

Descripció

Es tracta d’un crustaci d’entre 10 i 20 centímetres, cos llis i coloració vermella. Habita en els fons del canó de Blanes, situat a unes 30 milles del port. En els darrers anys, cada cop és més habitual trobar a les peixateries gamba blanca. Una espècie més típica del Sud, que a causa del canvi climàtic s’ha incorporat a les espècies locals.

Art de pesca

Arrossegament, arribant les xarxes fins a 800 metres de fondària.

Captures anuals

Més de 50.000 quilos de gamba vermella i més de 13.000 quilos de gamba blanca.

Comercialització

Fresca.

Beneficis Nutricionals

Rica en proteïnes, vitamines B12 i D i minerals com el zinc i el seleni. Ideal per a dietes equilibrades i baixes en greixos.

Seitó

(Engraulis encrasicolus)

Descripció

Peix blau d’aproximadament  de 10 a 15 centímetres de llarg, de morro punxegut i tonalitat que pot anar del blau fosc al gris. Viu a prop de la costa i forma grans bancs.

Art de pesca

Encerclament.

Captures anuals

Més de 500.000 quilos.

Comercialització

Fresc o en conserva de sal o vinagre.

Beneficis Nutricionals

Font excel·lent d’àcids grassos omega-3, proteïnes i vitamines A i D. Beneficia la salut cardiovascular i la funció cognitiva.

Sardina

(Sardina pilchardus)

Descripció

Peix blau d’entre 11 i 25 centímetres de llarg, de coloració grisenca o verdosa i una sola aleta dorsal. Viu en grans moles i es pesca a prop de la costa, a no gaire profunditat.

Art de pesca

Encerclament.

Captures anuals

Més de 225.000 quilos.

Comercialització

Fresca.

Beneficis Nutricionals

Rica en omega-3, calci, vitamina B12 i D, és beneficiosa per als ossos i la salut cardiovascular.

Escamarlà

(Nephrops norvegicus)

Descripció

Crustaci de mida mitjana d’entre 20 i 25 centímetres de llarg, color rosaci, cos esvelt i carn tendre i saborosa. Es pesca durant tot l’any en fons fangosos que poden arribar als 800 metres de fondària.

Art de pesca

Arrossegament.

Captures anuals

Més de 18.000 quilos.

Comercialització

Fresc.

Beneficis Nutricionals

Alt en proteïnes i baix en greixos, ric en vitamina B12 i fòsfor. Ideal per a una dieta saludable.

Sonso

(Gymnammodytes cicerelus)

Descripció

Peix blau de mida no superior als 15 centímetres, cos allargat i cilíndric. El dors és de tonalitat verdosa, mentre que el ventre és platejat. El sonso és una espècie gregària que habita en fons sorrencs propers a la costa i que té una esperança de vida de només un any.

Art de pesca

Sonsera.

Captures anuals

Segons el que marca el Pla de Cogestió del sonso.

Comercialització

Fresc.

Beneficis Nutricionals

Font de proteïnes i àcids grassos omega-3, a més de vitamines i minerals essencials.

Lluç

(Merluccius merluccius)

Descripció

Peix d’entre 20 i 130 centímetres de llarg i color gris terrós o blau metàl·lic. Viu a una profunditat d’entre 25 i 700 metres, tot i que a la nit puja a les aigües superficials.

Art de pesca

Arrossegament, palangre de fons, soltes.

Captures anuals

Més de 25.000 quilos.

Comercialització

Fresc.

Beneficis Nutricionals

Ric en proteïnes, omega-3, i vitamines del grup B. Afavoreix la salut cardiovascular i muscular.

Maire

(Micromesistius poutassou)

Descripció

El seu cos és allargat i prim, de color blanc-gris blavós a la part superior i més clar al ventre. Té una aleta dorsal llarga dividida en dues parts i una aleta anal també llarga.

Art de pesca

Arrossegament.

Captures anuals

Gairebé 11.000 quilos.

Comercialització

Fresc.

Beneficis Nutricionals

Font important de proteïnes, baixa en greixos i rica en Omega 3, bona font de B12 i vitamina D, conté fòsfor i seleni.

Tonyina vermella

Tonyina

vermella

(Thunnus thynnus)

Descripció

Peix blau molt apreciat. Té un cos allargat i fusiforme, dissenyat per a la velocitat i la mobilitat. Pot assolir longituds de fins a 3 metres. La pesca de la tonyina es realitza en alta mar, tot i que a vegades s’acosten més a la costa.

Art de pesca

Palangre de superfície, línia de mà.

Captures anuals

Més de 14.000 quilos anuals.

Comercialització

Fresc.

Beneficis Nutricionals

Font excel·lent de proteïnes de qualitat, rica en Omega-3, baix contingut en greixos saturats, font de vitamina D i B12. Contribueix a la salut dels ossos i el sistema immune, millora la salut cardiovascular i potencia la funció cerebral.

Peix espasa

(Xiphias gladius)

Descripció

Peix d’entre 100 i 400 centímetres de llarg, cos robust i allargat. Destaca pel rostre acabat en forma d’espasa, llarga i aplanada. Es pot trobar des de la línia de la costa fins als 800 metres de fondària. S’alimenta de peixos, crustacis i calamars.

Art de pesca

Palangre de superfície.

Captures anuals

Més de 30.000 quilos.

Comercialització

Fresc.

Beneficis Nutricionals

Ric en proteïnes i omega-3, aporta vitamines B3, B6 i B12, millorant la salut cardiovascular i cerebral.